КЦПТО

euroclub
Зображення недоступне

242 дні оборони Донецького аеропорту
Виставка - пам'ять


20 січня - День вшанування захисників Донецького аеропорту, також День пам'яті кіборгів - день вшанування пам'яті захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час війни на сході України. Відзначається щороку 20 січня, згідно зі спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України № 21/24 від 20.01.2022.

Стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту окремою сторінкою вписана в історію боротьби за незалежність України. За неймовірну мужність та нескореність їх назвали «кіборгами», а форпост, який вони захищали став символом української мужності і незламності.

Пам'яті захисників ДАПу в бібліотеці присвячено виставку - пам'ять «242 дні оборони Донецького аеропорту». Матеріали виставки знайомлять з волинськими захисниками аеропорту, серед яких ковельчанин Валерій Гонта. Кіборг Валерій Гонта брав участь у боях з 2014 по 2018 рік. Мужній воїн зумів винести пораненого бійця з позицій під артилерійським вогнем. За це отримав державну нагороду - орден «За мужність» III ступеня.

З початку повномасшабного вторгнення російського агресора в Україну Валерій Гонта знову у бойовому строю. Загинув воїн 21 травня 2022 року біля селища Нагірне Донецької області. Указом Президента України від 2 серпня 2022 року нагороджений орденом «За мужність» II ступеня (посмертно).

Сьогодні наші воїни продовжують стримувати ворога на українській землі, тим самим доводячи усьому світові, що українська нація є незламна та непереможна.

Також ми підготували віртуальну виставку «Незламні Кіборги». Запрошуємо до перегляду.

Дата: 18.01.2024

Автор: Бібліотекарі