КЦПТО

euroclub
Зображення недоступне
Традиції та звичаї свята

В ніч із 13 на 14 січня українці зустрічають Старий Новий рік. Як з’явилося свято, що заведено робити у цей період, які традиції й звичаї Старого Нового року в Україні?

13 січня напередодні Нового року за старим стилем українці відзначають Щедрий вечір (Щедру кутю) або свято Меланки на честь преподобної Меланії Римлянки, пам'ять якої шанує православна церква в цей день.

На Щедрий вечір готують багатий стіл, який, як вірили в народі, принесе достаток на цілий рік. Традиційно господині готують кутю, ковбаси, вареники зі сметаною, холодець, млинці та пироги.

До півночі прийнято щедрувати і, переодягнувшись, "водити Козу" або "Меланку". Вбрані групи щедрувальників з жартами і піснями обходили будинки, бажаючи здоров'я і достатку господарям.

Також дівчата ворожили на судженого.

А вранці наступного дня на Василя (Старий Новий рік) засівали зерном в будинках рідних, близьких і сусідів. Вважалося, що перший посівальник принесе в дім щастя, і це обов'язково повинен бути чоловік, тому засівали в основному хлопці.

За новорічний стіл заведено сідати всією родиною, члени якої повинні мати охайний і доглянутий вигляд (брудний або неохайний одяг вважається поганим знаком). На відміну від Різдва всі страви готують ситними, на столі обов’язково має бути кутя, різноманітна випічка та частування. У цей вечір традиційно накривають щедрий, багатий стіл, де кожна страва має своє значення. Головною обрядовою стравою цього вечора є кутя, яка має бути заправленою смальцем або вершками. Звідси й походить назва вечора – Щедрий.

Цього дня також потрібно попросити вибачення один в одного та у сусідів, щоб провести весь рік у злагоді.

Варто зазначити, що 13 січня, згідно з церковним календарем, вважається днем пам’яті преподобної Меланії (Маланки, Меланки), що передує дню святого Василя Великого (14 січня). За деякими віруваннями, змінюючи один одного, вони зійшлися і одружилися. Саме в цей святковий період хлопці можуть відправитися до батьків дівчини, яку хочуть взяти в дружини, за благословенням

Однією з традицій Старого Нового року вважається посівання. У перший день старого Нового року спочатку до будинку повинен зайти чоловік, тому представниці прекрасної статі ходили посівати рідше. Одними з найактивніших посівальників є діти, які обов’язково отримували частування і заохочення за свою працю. Примітно, що зерна, які використовують при цьому дійстві, не можна змітати віником або викидати. Вважається, що вони приносять у дім щастя і великий урожай. Для того, щоб рік був саме таким, багато господарів змішували зерна з тими, які саджали в землю.

Крім того, існують і деякі народні повір’я. Вважається, що не варто в ці дні давати або брати що-небудь у борг, адже цілий рік може пройти в боргах, рахувати копійки 14 січня – прикмета погана, рік може пройти в невдачах, бідності і сльозах, також на старий Новий рік не заведено виносити сміття, в народі кажуть, що так можна винести все щастя з дому.

Бажаємо вам гарного та приємного свята!

Дата: 14.01.2021