КЦПТО

euroclub
Зображення недоступне

Календар подій Вересень 2020


1 вересня – День знань

Фото

Знання - справжня сила, яка допомагає нам долати багато труднощів і досягати приголомшливих успіхів.

Офіційно за даними проекту DilovaMova.com, як державне свято і пам’ятний день, День знань був затверджений в СРСР ще з 1980-го року, Указом Президії Верховної Ради Радянського Союзу № 3018-X від 1-го листопада 1980-го року «Про святкові і пам’ятні дні ". З утворенням нових незалежних держав, 1-е вересня - День знань, враховуючи його важливість і актуальність для наступних поколінь, був збережений і закріплений додатковими указами та постановами відповідних законодавств переважної більшості цих суверенних держав.

У цей день ми поспішаємо приєднатися до привітань на адресу всіх, завдяки кому ми маємо таку чудову можливість - бути освіченими людьми! Здоров’я Вам і благополуччя! Миру і любові!

Фото

2 вересня – День закінчення Другої світової війни

Фото

Офіційна і загальновизнана дата завершення Другої світової війни - 2-е вересня 1945-го року. У цей день рівно у 9-й годині і 2 хвилини був підписаний формальний акт про беззастережну капітуляцію останнього активного союзника фашистської Німеччини - Японії. Це було мудре рішення імператора Японії, яке сприяло і збереженню його народу, і збереженню культури, і держави як такої.

Всі формальності були залагоджені і світ вийшов зі становища, в якому перебував протягом багатьох і довгих, болісних і неймовірно кровопролитних років. Жах Другої світової війни залишився позаду.

З Днем закінчення Другої світової війни! Будемо сподіватися, що подібного більше не повториться! Зі святом!

4 вересня - над будинком Верховної Ради України у 1991 було піднято жовто-блакитний прапор

Фото

Це знаковий день для народу суверенної України. Жовто-блакитний прапор на будівлі найвищого законодавчого органу держави символізував початок нової епохи для понівеченої країни. Будемо пам’ятати цей славний день і дякувати Господу Богу за те, що не позбавив народ розсудливості і здорового глузду, дав йому сил і терпіння, благословив його багатьма славними синами і доньками.

5 вересня – День благодійності

Фото

Міжнародне співтовариство на рівні Генеральної Асамблеї ООН глибоко стурбоване тим фактом, що злидні як і раніше зберігаються практично у всіх державах світу.
ФотоЗлидні супроводжують нас з незапам’ятних часів і можуть бути обумовлені різноманітними причинами і обставинами, залежними і абсолютно незалежними від людини. Єдина ефективна зброя проти них - це благодійність. У сучасному розумінні благодійність не сильно відрізняється від тих понять і принципів, які були притаманні цьому явищу протягом всієї історії нашого людства. Творити благі і добрі безкорисливі справи, милосердя чинити тим, хто потребує цього особливо, завжди було гідним і шанованим заняттям.

8 вересня – Міжнародний день грамотності

Фото

Грамотність - свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів. Однак грамотність для всіх - дітей, молоді та дорослих - ще не до кінця досягнута мета.

Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи. А що таке «грамотність»? Не виключено, що це - «ефективність» використання інформаційних даних, здатність постійно знаходити комунікаційні напрямки, творчий момент, мета якого - більш природне поліпшення якості життя.

Фото

12 вересня – 80 років від дня народження Є.С.Колодійчука (1940-2010), українського письменник

Фото

Колодійчук Євген Сергійович народився 12. 09. 1940, с. Марія-Воля Володимир-Волинського р-ну Волинської. обл. – помер 20. 07. 2010, Київ, похований у с. Селець Володимир-Волинського р-ну) – письменник-гуморист, пісняр. Літературні премії ім. Остапа Вишні (2006), С. Олійника (2007). Член НСПУ (1985). Закінчив Київський університет ім. Т.Шевченка (1969). Колодійчук використовував різні жанрово-видові форми творів (гумореска, гумористично-сатирична повість); розробляв широке коло тем (народна і нетрадиційна медицина, наука, козацтво, народознавство, фольклор); порушував проблеми сучасного села, екології, педагогіки, історії та культури. Окремі твори Колодійчука покладено на музику.

13 вересня - День пам’яті жертв фашизму

Фото

З 1962 року було прийнято вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму - День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського, нелюдського експерименту. Ідеологія нацизму принесла руйнування як тим, хто її вигодував, так і тим, хто їй протистояв. Півстоліття тому величезну нацистську машину вдалося зупинити і зруйнувати. Солдати різних національностей билися пліч-о-пліч і перемогли.

Міжнародний день пам’яті в кожній країні, яка прийняла участь у Другій світовій війні, відзначається відвідуванням пам’ятників, меморіалів, кладовищ (у багатьох країнах у цей день прийнято доглядати за безіменними, покинутими могилами).

Фото Фото

18 вересня – 110 років від дня народження Михайла Івановича Чабанівського (Циба) (1910-1973), українського письменника

Фото

Михайло Чабанівський належав до найкращих українських літераторів, що виступають на захист природи своєю творчістю і діяльністю.

Для юних читачів Михайло Чабанівський видав книги оповідань "Під зорями Балканськими", "Зелена чаша", "Степовий цвіт".

Тема рідного села, оточуючої природи, постане в творчості письменника Михайла Чабанівського, як головна.

Учасник Другої світової війни. За участь у бойових діях нагороджений:

  • орденом Вітчизняної війни 2-го ступеня,
  • орденом Червоної Зірки,
  • бойовими медалями Румунії, Болгарії
Фото

Михайло Чабанівський (Циба) прожив складне життя…На його долю випало чимало випробувань: голодомор, репресії, війна, але не зломили його, більше того — став відомим українським письменником. Він дуже любив природу, і писав про природу, про відповідальність людини за її збереження.
Гуртуйтеся, єднайтеся, кохайте науку,
Бо освіта захищає кожного від муки! –
Бо за нею сонце волі зійде на – Вкраїні
…І засяє наша слава світлом на чужині…

(Циба І.М. Думки – Лебідоньки. Поезії, вип.1. Під редакцією В.Січовика. Видавництво "Молодик", 1911.)

19 вересня - 60 років від дня народження Оксани Забужко (1960), української письменниці, поетеси

Фото

Народилася 19 вересня 1960 року в Луцьку в педагогічній родині шістдесятників. Закінчила філософський факультет та аспірантуру з естетики Київського університету імені Тараса Шевченка. Учасниця революції на граніті 1990 року. Українська поетеса, письменниця, літературознавець, публіцист. У своїй творчості приділяє багато уваги осмисленню української ідентичності. В Україні Забужко від 1996 року (від часу першої публікації роману-лонґселера «Польові дослідження з українського сексу») залишається найпопулярнішим україномовним автором. Твори Забужко здобули також міжнародне визнання, особливо широке — в Центральній та Східній Європі.

16 січня 2009 року Президент України В.Ющенко нагородив Оксану Забужко орденом княгині Ольги III ст. за вагомий особистий внесок у справу консолідації українського суспільства, розбудову демократичної, соціальної і правової держави та з нагоди Дня Соборності України.

2012 року отримала відзнаку «Золотий письменник України». Живе в Києві.

20 вересня - Всенародний День Батька

Фото

Національний день батька відзначають у багатьох країнах. Всенародний День Батька в незалежній Україні ще порівняно молоде свято. В Україні ініціаторами цього свята виступили МГО «Міжнародний Центр Батьківства» та Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім’ї та відповідального батьківства за підтримки Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту. Українська держава стверджує свої, вже давно визнані в усьому світі, загальнолюдські цінності, показуючи свою зрілість і вдячність непорушним і фундаментальним поняттям людської природи нашого буття.

20 вересня - 50 років від дня народження Дари Корній (1970), української письменниці

Фото

Дара Корній корінна волинянка, народилася в селі Секуні Старовижівського району, а її справжнє ім’я – Мирослава Замойська. Псевдо Дара Корній обрала невипадково: Дариною зветься її донька, а Корній – дівоче прізвище мами. «Відтак псевдонім утворився від двох найдорожчих мені жінок», – ділиться письменниця. Живе у Львові і працює в Львівській національній академії мистецтв. Дара Корній пише у стилі фентезі. Вона стала однією з найпопулярніших письменниць України буквально за шість років. Адже саме стільки часу минуло від виходу в світ її першої книги «Гонихмарник», яку було відзначено престижною премією «Коронація слова».

21 вересня - День миру

Фото

Свято встановлено Указом Президента України в 2002 році. Мирне життя українського суспільства завжди було просякнуто надіями і прагненнями до мирного добробуту. Звичайно ж будь-який соціум може містити в собі абсолютно різні погляди на шляхи до власного добробуту, проте народ України акцентував увагу саме на мирні шляхи вирішення цих завдань. У 2014 році держава Україна зазнала військового вторгнення з боку Російської Федерації. Агресор стрімко анексував Кримський півострів і почав бойові дії на східних територіях Луганської і Донецької області. Були вбиті і покалічені тисячі українських громадян. Мільйони людей, з окупованих агресором українських територій, стали біженцями і вимушеними переселенцями.

З того моменту, жоден із днів в Україні не був "Днем миру" ... але мир обов’язково повернеться.

Фото

22 вересня - День партизанської слави України

Фото

22 вересня 2001 року, в день 60-тої річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни, в країні вперше відзначався День партизанської слави, встановлений Указом Президента № 1020/2001 від 30.10.2001.

День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і самого життя. Сьогодні ми згадуємо і про подвиг воїнів Української Повстанської Армії, які боролися за незалежність України проти німецьких військ.

Історія рідко буває однозначною. У кожної медалі завжди дві сторони. Державне свято, присвячене героям партизанського руху в Україні, вшановує пам’ять всіх, хто боровся за визволення України від фашистської окупації. Воно з’явилося в національному календарі і як день пам’яті, адже проходять роки і прямих свідків того часу стає менше. Але герої не вмирають. Вони завжди будуть жити в наших серцях.

29 вересня - День пам’яті трагедії Бабиного Яру

Фото

Бабин Яр - одне з всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, по офіційним історичними свідченням, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. У 1941—1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.

Під час окупації Києва близько 100 тисяч осіб знищених у Бабиному Яру.

Фото

29 вересня - 175 років від дня народження І.К.Карпенка-Карого (1845-1907), українського драматурга

Фото "Сцена — мій кумир, театр — священний храм для мене”. Іван Карпенко-Карий

Іван Карпенко-Карий (справжнє прізвище — Тобілевич; народився 29 вересня 1845, с. Арсенівка, Бобринецького повіту Херсонської губернії, тепер Новомиргородський район, Кіровоградська область — 15 вересня 1907, Берлін) — український письменник, драматург, актор, режисер, брат Миколи Садовського та Панаса Саксаганського. На його честь названо Київський національний університет театру, кіно і телебачення. І.Карпенко – Карий – один із батьків новочасного українського театру, визначний артист та при тім великий драматург, якому рівного не має наша література… Карпенко-Карий був не лише талановитим драматургом, а й прекрасним актором. Він був одним із батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література. (Іван Франко)

30 вересня - Всеукраїнський День бібліотек

Бібліотеки - один з інструментів нашої цивілізації, який вже багато століть доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських пізнань. Фото

У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037-му році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської.

Віддаючи данину поваги бібліотечному руху в незалежній Україні, 14-го травня 1998-го року Президентом України було підписано Указ № 471/98 про щорічне святкування Всеукраїнського Дня бібліотек. В Україні він відзначається 30-го вересня.

Фото

Фото

Фото

Дата: 28.08.2020

Автор: завідуюча бібліотеки Надія Дятел