КЦПТО

euroclub
Зображення недоступне

Врятуємо світ мігруючих птахів – врятуємо і себе!


Друга субота та неділя травня є днями, у які відзначають Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day). Історичною передумовою відзначення цього Дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в 1906 році.

Всесвітній день мігруючих птахів проходить під егідою Конвенції по мігруючим видам (КМВ) та Африкансько-Азіатської угоди по мігруючим птахам (АЕВА). Девіз Дня мігруючих птахів «Мігруючі птахи та люди – разом крізь час» має підкреслити нерозривний зв`язок людей та птахів.

Птахи відіграють важливу роль у природі та житті людини. В природних умовах існують складні взаємозв'язки між птахами й рослинами, з одного боку, та між птахами й іншими тваринами - з іншого. Частина птахів щороку мігрує з далекої півночі на далекий південь і повертається назад. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому. Міграція птахів є одним із індикаторів біорізноманіття, здоров’я екосистеми, змін клімату. Зберігаючи їх, ми робимо внесок у глобальне збереження біорізноманіття.

На жаль, на додаток до природних катаклізмів: сильних штормів і поганої погоди, мігруючі птахи стикаються з іншими загрозами, які створює їм людина. Осушення, вирубка лісів, урбанізація ландшафтів призводить до руйнування біотопів. Через це птахи позбавляються місць, де можна перепочити і знайти корм. Крім того, забруднення океанів, морів, річок і повітря також негативно впливає на них. Птахи гинуть через зіткнення з лініями електропередач, маяками, телевізійними вежами. Багато перелітних птахів гине від рук мисливців і браконьєрів.

Відзначання Всесвітнього дня мігруючих птахів — це глобальна кампанія, мета якої полягає в тому, щоб розширити знання про мігруючих птахів, їх місцях проживання та шляхах пересування. Численні заходи Дня, що проходять у різних куточках Землі, закликають зберігати місця проживання мігруючих птахів по всьому світу.

Долучімось до цього і ми!

Дата: 08.05.2020

Автор: керівник екологічного клубу «Гармонія»