КЦПТО

euroclub

Лунай величне наше слово Година спілкування


6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: "На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».

Українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. Розширити знання про красу і багатство української мови,пробудити почуття національної гідності, виховувати любов до рідної мови, рідного краю, його традицій, почуття до всього українського – така була мета години спілкування «Лунай величне наше слово», яка була проведена в навчальному закладі, присвячена Дню української писемності та мови. Захід підготували учні групи № 27, класний керівник Тетяна Шафета, бібліотекарі, керівник гуртка Сергій Кіпень.

Ведучі Каріна Алексеєнко і Назар Ковалик привітали присутніх з Днем української писемності та мови і розповіли учням про історію заснування свята.

З покоління в покоління передавали нам предки мову. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова – наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури. Творчість І.Котляревського, Г. Квітки - Основ'яненка, Т. Шевченка, П. Куліша стала могутнім імпульсом у подальшому розвитку нашого слова. Вагомий внесок у скарбницю художнього слова зробили І. Франко, М. Старицький, І. Нечуй – Левицький, відтворивши у своїх творах народні звичаї, традиції та обряди. Про це розповідали завідуюча бібліотекою Надія Дятел, бібліотекар Людмила Рихлюк.

Ну, і яке ж свято без гумору. Присутні подивилися міні – виставу, яку артистично зіграли Діана Гаврилюк ( Галя) і Ірина Олексюк (Стецько), а Дмитро Ліпич розповів гумореску Павла Глазового «Турок». У виконанні Анастасії Коваль (гр. №13), Олексадра Вальчука (гр. № 27), Тетяни Бойко (гр. № 33) прозвучали пісні: « Українська мова», « Червона рута», «Молода Україна». Про красу української мови декламував вірші учень групи №27 Олександр Вальчук.

Під час заходу учні переглянули відео презентацію « Преподобний Нестор Літописець», віртуальну виставку « Душа народу бринить у слові», книжкову виставку «Любіть Україну і мову її солов’їну».

На закінчення свята класний керівник Тетяна Шафета звернулась до учнів, щоб любили, поважали та вдосконалювали українську мову, адже мова, як і Україна – у нашому серці і починається вона з кожного з нас.

Дата: 08.11.2019

Автор: Надія Дятел Завідуюча бібліотеки ДНЗ «Ковельський ЦПТО»