КЦПТО

euroclub
Свято мови

З нагоди Дня української писемності і мови в бібліотеці проведено свято мови «Моя мова співуча, ніжна і квітуча». Ведучі заходу Каріна Алексеєнко (гр.17), Людмила Рихлюк донесли глядачам історію заснування Дня української писемності і мови,розповіли про те, що з покоління в покоління передавали нам предки мову. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова - наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури. Творчість І.Котляревського, Г. Квітки - Основ'яненка, Т. Шевченка, П. Куліша стала могутнім імпульсом у подальшому розвитку нашого слова. Вагомий внесок у скарбницю художнього слова зробили І. Франко, М. Старицький, І. Нечуй - Левицький, відтворивши у своїх творах народні звичаї, традиції та обряди.

Рідне слово... Воно бринить, хвилює душу. І це так, бо мова українська - то скарбниця народного духу. Яна Сирота, Олександр Вальчук ( гр. № 17) декламували вірші про мелодійну, ніжну, багату українську мову. Ангеліна Жиговець ( гр. № 17) розповіла гумореску

Павла Глазового « Наші хлопці». Пізнати історію рідної мови нам допомагають книги і самобутня творчість нашого народу. Василь Печоха і Данило Ромашкевич ( гр. № 15) зіграли роль Лавріна і Карпа з повісті І. Нечуя Левицького «Кайдашева сім’я».

Багата і милозвучна наша українська мова. Нею можна передати найтонші відтінки думок і почуттів. Письменники України написали багато прекрасних, величавих, милозвучних слів про нашу чудову українську мову.

Ніде дерево народної поезії не дало стільки смачних плодів, ніде дух народної поезії не відбився настільки виразно, як в українських піснях.

Віддали шану українській пісні учасники вокального гуртка Тетяна Бойко (гр.№ 23), Артур Сохацький (гр.25), керівник Сергій Кіпень. У їхньому виконанні прозвучала пісня «Україна», «Ніч яка місячна».

Учні переглянули відео «Нестор Літописець», відеоролик «Мова єднання». В бібліотеці оформлена викладка літератури «Рідну мову знай, край свій прославляй».

Дата: 13.11.2018

Автор: Бібліотекар Людмила Рихлюк