КЦПТО

euroclub

У мові моїй краса і неповторність!


«Мова є дзеркало думок народу» Х. Сехадор

У мові моїй краса і неповторність! За такою назвою підготували та провели тематичний захід присвячений

Міжнародному дню рідної мови учні 13 групи (кл. керівник Харатін В.О.) ДНЗ «КОВЕЛЬСЬКОГО ЦПТО».

21-го лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. За недовгий час свого існування воно вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу.

Ведучі Кашуба А. та Рижко О. ознайомили учасників з Указом Президента України про відзначення Міжнародного дня рідної мови.В Україні цей день відзначається з 2002 року.Мова – це символ народу.Наша рідна мова – українська, тому що наша земля – Україна. Згадаймо Шевченкове: «Ну що б, здавалося, слова… Слова та голос – більш нічого. А серце б’ється – ожива, як їх почує!...»

Вірші В. Бичка,І. Багряного,О. Підсухи, О. Лупія про мову прочитали Бойко Т., Булат С., Ковальчук О., Мороз Т.

„В уяві моїй мова завжди живе поряд з піснею, сестрою її рідною, навічно злитими, здруженими уявляються мені як дві вільнокрилі птиці, — мова і пісня. Бо ж наша мова - як чарівна пісня, що вміщує в собі і палку любов до вітчизни, і ярий гнів до ворогів, і волелюбні думи народні, і ніжні запахи рідної землі. А пісня — це найдобріша, найвиразніша мова ”, - говорив П. Тичина.

Виконали пісні про рідну мовуучасники художньої самодіяльності у складі Мороза В.,Бойко Т., Ткачук К. під керівництвом худ керівників Кіпеня С.О. та Веремчук О.Ю.

Всі виступи проходили на фоні мультимедіа про красу рідного слова.

Українську мову, чудову, глибинну, немов гостру зброю, і дав нам народ.

На закінчення заходу я звернулася до учнів, що наше завдання – пильно берегти й збагачувати її склад, вивчати з ранніх літ. Куди б не закинула доля, пам'ятаймо рідну українську мову. Кожному українцеві, кожній людині, яка живе в нашій державі, працює чи навчається потрібно вивчати свою мову.Тож збережімо духовний заповіт наших поетів любити свою землю, любити рідно слово, як зберегли нам наші батьки й діди рідну мову в страшні часи лихоліть.

Адже ми хочемо, щоб нас поважали, а для цього, як писав Борис Грінченко, насамперед треба бути українцями «думкою, мовою, ділом».

І ми маємо любити, берегти і примножувати її серед запашного, барвистого мовного букету нашої багатонаціональної Батьківщини щодня і повсякчас, а не лише в День рідної мови. Запрошуємо випускників шкіл здобувати робітничі професії в нашому центрі.

Дата: 21.02.2018

Автор: Завідувач бібліотеки Дятел Н. М.