КЦПТО

euroclub

День української писемності та мови


Велична, щедра і прекрасна мова.
Прозора   й чиста, як гірська вода,
Це України мова барвінкова,
Така багата й вічно молода.
Ю. Косинська

Напередодні свята рідної мови учні професійного ліцею зібралися в актовій залі на годину спілкування “України мова барвінкова”.

Підготували та провели захід учні 33 групи (кл. керівник Маринчук Л.В.). Ведучі Лукащук В. та Краснова С. ознайомили учасників з Указом Президента України від 6 листопада 1997 року, в якому проголошено: День української писемності та мови відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця.

Учні прослухали історію розвитку та становлення української мови й літератури. Прометей українського слова Т.Г.Шевченко проголосив:

Возвеличу малих отих рабів німих,
Я на сторожі коло них поставлю слово!

Вірші про мову прочитали Гаврилюк М., Стасюк А., Мельник Х., Мандрика Р.,

Волос Ю. Тріо учасників у складі Штик А., Краснової С. та Кац О. виконали пісню Н.Бучинської “Мова єднання”. У виконанні А.Штик прозвучала пісня І.Федишин

“Україна”. Піднесено прозвучала пісня О.Пономарьова “Заспіваймо пісню про Україну” у виконанні Тарасюка В.

Всі виступи проходили на фоні мультимедіа про красу рідного слова.

На закінчення заходу я звернулася до учнів, що наше завдання – пильно берегти й збагачувати її склад, вивчати з ранніх літ. Куди б не закинула доля, пам'ятаймо рідну українську мову. Кожному українцеві, кожній людині, яка живе в нашій державі, працює чи навчається потрібно вивчати свою мову.

Дата: 27.10.2016

Автор: Дятел Н.М.,
завідувач бібліотеки