КЦПТО

euroclub
Пам’яті голокосту

Народ єврейський! Славний! Не втішать
Тебе я хочу. Кожен хай тут слуха:
В цей час, коли синам твоїм вмирать
Прийшлося від фашистського обуха,—
Я хочу силу, силу оспівать -
Безсмертну, вічну силу твого духа!
(Павло Тичина)

Історію неможливо повернути назад. Але прийдешньому поколінню потрібно її знати. Історія Європи, на жаль, має безліч сумних сторінок. Європа під тінню Голокосту – це край небезпеки та смерті. Смерті безвинних…

Голокост – трагедія, злочин проти людства, який тривалий час не мав системного вивчення, особливо в країнах так званого «радянського табору». Вивчення документів, спогадів очевидців свідчать, що територія України стала своєрідним полігоном, де нацистські нелюди опрацьовували методи «остаточного розв’язування єврейського питання». Трагедія українських євреїв була не просто частиною Катастрофи європейського єврейства у роки світової війни. Вона стала тією сходинкою, переступивши яку нацисти вирішили остаточно знищити всіх євреїв Європи.

27 січня кожного року Україна разом з усією світовою спільнотою вшановує пам'ять жертв голокосту. Лише на українських землях кількість закатованих євреїв сягає близько 1,5 млн. осіб..

"Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість"

Окремої уваги потребують історії людей, які рятували євреїв від неминучого знищення на територіях, окупованих гітлерівською Німеччиною та її союзниками. Таких героїв називають «Праведниками народів світу».

Учні гуртожитку центру взяли участь в перегляді документального фільму про винищення єврейського населення, свідчення очевидців та доказові матеріали тих подій. «Пам`ятати і не повторювати помилки минулих поколінь – це те, ради чого щороку весь світ вшановує пам'ять жертв голокосту.

Дата: 30.01.2024