КЦПТО

euroclub

Бабин Яр у Києві – це складний історичний символ. Упродовж століть це місце було багатонаціональним і багатоконфесійним некрополем. До світової історії Бабин Яр увійшов восени 1941 року, коли упродовж двох днів тут було вбито майже 34 тисячі київських євреїв – лише через те, що нацистська Німеччина прагнула знищити євреїв у всьому світі. Тому Бабин Яр став одним із символів Голокосту. Під час війни в цьому місці вбивали та ховали не лише євреїв. Серед загиблих були також роми, пацієнти психіатричної лікарні, діячі українського націоналістичного руху, радянські військовополонені, підпільники, цивільні заручники та засуджені окупаційною владою на смерть. Кількість жертв, за оцінками істориків, сягає щонайменше 100 тисяч людей, більшість з яких (понад дві третини) були євреями. Майже одразу по війні Бабин Яр став об’єктом політичних зловживань і маніпуляцій та боротьби за право пам’ятати. Радянський режим упродовж десятиріч намагався знищити сам Яр і пам’ять про його жертви.

Сьогодні з ученицями 22 групи було проведено урок на тему «Ті, хто рятували життя: праведники Бабиного Яру» з використанням матеріалів віртуальної виставки "Бабин Яр: пам’ять на тлі історії". Дівчатка охоче висловлювали власну думку, щодо питання вибору, перед якими може опинитися людина під час війни.

Здобувачі освіти опрацювали інформацію про Праведників, проаналізували конкретні історії спасіння, обговорити основні дилеми, перед якими стояли Праведники, зрозуміли важливість збереження подібних історій і пошуку нових імен Праведників.

Дата: