КЦПТО

euroclub

15 травня - День пам’яті жертв політичних репресій


День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Політичні репресії до громадян України – це необґрунтоване засудження судами України або репресії на території республіки іншими державними органами в будь-якій формі, включаючи позбавлення життя або волі, переселення в примусовому порядку, вислання і заслання за межі республіки, позбавлення громадянства, примусове поміщення до лікувальних закладів, позбавлення чи обмеження інших громадянських прав або свобод з мотивів політичного, соціального, класового, національного і релігійного характеру.

Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку – це неймовірні цифри.

Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священників, представників культури, селянство. Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії, які чинились сталінським режимом та його прибічниками в Україні у 30-х роках. Приміром, в Україні в 1937–1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів.

Періодизація масових репресій:

  1. Перший ( 1929-1931) – це так звана “шахтинська справа” Харківські політичні процеси над українською інтелігенцією, Насильство над селянами, початок розкуркулення і депортації під час колективізації
  2. Другий (1932-1934) – був пов’язаний з терором голодом, який було штучно влаштовано проти українців, що призвело до демографічного зменшення населення майже на 7 млн осіб; Заборона процесу “українізації” і пости шевські репресії проти української інтелігенції, діячів культури, науки і освіти, письменників, журналістів, представників мистецтва.
  3. Третій (1937-1938) – в історії одержав назву доби “великого терору” – найбільш масові репресії.«Тоталітарна система застосовувала варварські методи розправи, руйнуючи тисячі доль і перетворюючи тисячі людей на таборовий пил.

    Дата: