КЦПТО

euroclub
Зображення недоступне

Selfie: невроз нав'язливих станів чи мода, яка скоро скінчиться


Нещодавно наше місто сколихнула тривожна новина: двоє неповнолітніх на території Ковельського депо на даху потягу отримали опіки електричним струмом. Обох госпіталізували до реанімаційного відділення та згодом одного з хлопчиків перевели до обласного опікового центру.

За день до трагедії подібна ситуація склалась в обласному центрі. Спробуймо з?ясувати, що спонукає молодих людей в пошуках незвичайного кадру для селфі ризикувати власним життям.

Селфі – відносно нове захоплення сучасної людини. Але іноді складається враження, що воно вже стало невід’ємною частиною життя деяких молодих людей. Жоден захід не проходить без селфі, а «лайки» все частіше стають показниками успішності людини в її соціальній групі.

У залежності від того, чи це просто забава, хоббі або справжній сенс життя, можна говорити про користь і шкоду селфі.

Отже, що позитивного у селфі:

  • Приємні спогади. Частіше за все, людина на фото виглядає щасливою, усміхненою, тобто вона переживає приємні миті свого життя. Це може стати ресурсом, нагадати про щось важливе або просто підняти настрій в моменти, коли людина втомлена, або переживає складний період.
  • Отримання додаткової уваги. Викладаючи в соціальні мережі фото, в яких продемонстровано успішність, значимість самого себе, селфер отримує можливість додаткової уваги, позитивних відгуків і набуває популярності у своїй групі. Але тут є важливе питання: чи це потреба у дружній підтримці, чи це психологічні негаразди з самооцінкою і невпевненість у власній значимості? Це питання так і лишається відкритим.
  • Позитивне сприйняття себе. Можливий варіант позитивного впливу селфі – спосіб навчитися сприймати себе таким який ти є, з усіма недоліками і перевагами. Це є певна відкритість людини до зворотного зв’язку, при умові, що вона реагує на нього адекватно навіть у формі критики.
  • Творчий процес передачі інформації. Іноді фото може містити в собі багато інформації про особистість людини: передавати її емоційний стан, особисті вподобання, відношення до певної події або місця. В цьому випадку фотознімки мають дійсно бути захоплюючими і різноманітними, нести в собі якийсь сенс.

Негативні сторони селфі:

  • Поверхневе сприйняття реальності. Процес постійного фотографування себе навчає сприймати реальність поверхнево. Коли людина стає залежною від оцінювання іншими своєї зовнішності, то зміст фото втрачає значення. Навколишній світ стає лише фоном, декорацію, аби продемонструвати значимість центральної фігури.
  • Спосіб відходу від реального спілкування. Ще одна небезпечна сторона селфі полягає в тому, що люди перестають спілкуватися наживо! Фото стає таким собі способом заміщення реальної потреби у живому спілкуванні і взаємодії з людьми. Такі наслідки не мотивують удосконалюватись, вирішувати власні психологічні проблеми, долати бар’єри в спілкуванні.
  • Втеча від самотності. Активна діяльність у соціальних мережах надає оманливу ілюзію «бурхливого життя». Аби стимулювати позитивний зворотний зв’язок, селфер викладає все нові і нові фото, намагаючись звернути на себе увагу, отримати бажане заохочення. Але часто це відбувається для того, аби не почуватися самотнім, несвідомо уникати цієї проблеми і не вирішувати її.
  • Єдиний спосіб самовираження. Якщо фото самого себе стає єдиним способом самовираження людини, то це впливає на процес її творчого пристосування в житті. Адже існує безліч варіантів самовираження, демонстрації свого відношення до певних подій або речей. Життя різноманітне і не варто зупинятись на чомусь одному, бо наш розвиток – це пошук нового.
  • Селфіманія може становити загрозу не тільки для психічного, а й для фізичного здоров’я. Для того, щоб показати світові своє ідеальне-Я, люди стараються, щоб їхнє нове фото було найефектнішим. Заради таких фото багато хто ризикує власним життям. Найчастіше це фото з висотки, мосту, з даху потягу, залізничної колії чи навіть лінії електропередач.

Таким чином, селфі має дві сторони як позитивну, так і негативну.

Американські вчені оприлюднили інформацію про те, що прихильність до селфі є нічим іншим як психічним розладом, який характеризується постійним бажанням знімати себе на камеру та оприлюднювати фото в мережі Інтернет. Захворювання назвали «selfies». До речі, воно має кілька стадій, за якими можна визначити, чи безнадійно Ви хворий, чи навпаки, ще не все втрачено.

Отже, на першій стадії хворий фотографує себе приблизно тричі на день, але не викладає отримані знімки в Інтернет. Коли хвороба переходить на другу стадію або, як її ще називають, гостру, то людина робить селфі більш, як три рази на добу, та оприлюднює знімки на сторінках соціальних мереж. Під час третьої стадії людина не підвладна контролю, вона робить власні фотопортрети дуже часто і розміщує в мережі більше шести разів протягом доби. Якщо Ви впізнали в описі свої дії, тоді починайте боятися, адже ліків від цієї хвороби поки що немає. Інтернет-користувачі вважають, що єдиний спосіб «підлікуватись» – просто викинути мобільний пристрій і зайнятися більш корисною справою.

Підбиваючи підсумки, хочеться сказати про те, що селфі самі по собі не несуть негативних наслідків лише в тому випадку, коли людина ставиться до них саме як до фотографування і не бачить в цьому сенсу життя, не ризикує, аби зробити вдалий кадр, не прагне отримання більшої кількості «лайків». Ні в якому разі фотографування не має замінювати живих вражень і знецінювати барви життя.

Дата: 25.05.2020

Автор: Олена Шайнюк, практичний психолог