КЦПТО

euroclub

16 ВЕРЕСНЯ – МІЖНАРОДНИИ? ДЕНЬ ЗАХИСТУ ОЗОНОВОГО ШАРУ


Життя на Землі було б зовсім іншим, якби її не захищав тонкий триміліметровий озоновий шар.

Виснаження озонового шару призводить до збільшення кількості УФ випромінювання, що досягає Землі. Це, в свою чергу, має згубні наслідки для живих організмів.

Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем захисту озонового шару (Ozone Layer Protectional Day). Цей день відзначається з 1995 року у згадку про підписання Монреальського протоколу щодо необхідності збереження озонового шару, який фільтрує сонячне проміння і попереджує шкідливий вплив ультрафіолету на поверхню Землі.

Озоновий шар – це повітряний шар у верхніх шарах атмосфери (стратосфері), що складається з особливої форми кисню – озону. Він захищає Землю від згубної дії певної частини сонячної радіації, сприяючи тим самим збереження життя на планеті.

Мільйони молекул озону руйнуються кожну хвилину і результатом цього процесу є збільшення кількості ультрафіолетового випромінювання, яке досягає поверхні Землі.

Подолати цю проблему можна лише завдяки скоординованим діям усіх націй та верств суспільства на глобальному рівні. Усвідомлюючи це, уряди практично усіх країн світу приєдналися до Монреальського протоколу і взяли на себе зобов’язання досягти головної мети – згортання виробництва та використання озоноруйнівних речовин у різних секторах промисловості.

Поетапна відмова від використання озоноруйнівних речовин сприяє не тільки охороні озонового шару в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь, а й робить великий внесок для вирішення проблеми глобальної зміни клімату.

В ДНЗ «КЦПТО» було проведено в навчальних групах бліц-опитування «Озон і клімат», під час якого було з’ясовано, що 74% здобувачів освіти володіють інформацією про значення озонового шару для існування життя на планеті та причини зміни клімату. В групі № 17 було проведено екологічну годину, під час якої здобувачі освіти виконували різні завдання: розгадували кроссворд «Озонекшн», писали графічний диктант «Озон» та інші. Мета заходів - сприяти зростанню обізнаності учнів з екологічної проблематики.

Дата: 16.09.2021

Автор: керівник екологічного клубу