КЦПТО

euroclub
Зображення недоступне

15 травня – 165 років
від дня народження Андрія Чайковського
Інформаційна полиця


Андрій Чайковський - український письменник, громадський діяч, доктор права, адвокат у Галичині, діяч Національно-Демократичної Партії, згодом УНДО, один з організаторів Українських Січових Стрільців (УСС), повітовий комісар ЗУНР у Самборі. Він увійшов в українську літературу наприкінці XIX століття і працював на її ниві чотири десятиріччя. Андрій Чайковський збагатив українську літературу творами, в яких реалістично показав галицьку дійсність, створив картини побуту різних верств населення краю.

На пробудження національної свідомості й виховання молоді мала значний вплив проза Чайковського в романтичному стилі про козаччину: «За сестрою» (1907), «Віддячився» (1913), «Козацька помста» (1919), «На уходах» (1921), «Олексій Корнієнко» (1924), «До слави» (1929), «Полковник Михайло Кричевський» (1935), «Перед зривом» (1937). У цих творах Чайковський ідеалізував Запоріжжя і звинувачував Москву за кривди, завдані Україні.

Його численні оповідання й повісті, історична проза будила (й будитиме далі) любов до книжки, до історії свого народу та його козацької слави.

В бібліотеці центру представлено інформаційну полицю творів письменника.

Дата: 13.05.2022

Автор: Завідуюча бібліотеки Надія Дятел