КЦПТО

euroclub
Зображення недоступне

Карантинні обмеження тривають, і головне - не піддаватися паніці та в усьому знаходити позитив, щоб ділитися ним зі своїми друзями.

Відволіктися від карантинної нудьги й поринути в світ хімії вам допоможуть цікаві досліди, які можна провести вдома.

Диво лампа

Необхідні: Сіль, вода, склянка рослинного масла, кілька харчових барвників, великий прозорий стакан або скляна банка.

Виконання: Стакан на 2/3 наповнити водою, вилити у воду рослинне масло. Масло буде плавати по поверхні. Додайте харчовий барвник до води і масла. Потім повільно всипте 1 чайну ложку солі.

Пояснення: Масло легше води, тому плаває по поверхні, але сіль важче масла, тому, коли додаєте сіль в склянку, масло разом з сіллю починає опускатися на дно. Коли сіль розчиняється, вона відпускає частки олії і ті піднімаються на поверхню. Харчовий барвник допоможе зробити досвід більш наочним і видовищним.

Купюра яка не горить

Необхідні: купюра, щипці, сірники або запальничка, сіль, 50% -ний розчин спирту (? частину спирту на ? частину води).

Виконання: У спиртовий розчин додати дрібку солі, занурити купюру в розчин, щоб вона повністю просочилася. Дістати щипцями купюру з розчину і дати стекти зайвій рідині. Підпалити купюру і спостерігати, як вона горить, не згораючи.

Пояснення: У результаті горіння етилового спирту утворюються вода, вуглекислий газ і тепло (енергія). Коли ви підпалюєте купюру, то горить спирт. Температура, при якій він горить, недостатня для того, щоб випарувати воду, якою просякнута паперова купюра. У результаті весь спирт прогорає, полум’я гасне, а злегка волога купюра залишається неушкодженою.

Танцююча монетка

Необхідні: Пляшка, монета, якою можна накрити горлечко пляшки, вода.

Виконання: Порожню незакриту пляшку потрібно покласти на кілька хвилин у морозилку. Змочити монетку водою і накрити нею вийняту з морозилки пляшку. Через кілька секунд монетка почне підскакувати і, б’ючись об горлечко пляшки, видавати звуки, схожі на клацання.

Пояснення: Монетку піднімає повітря, яке в морозилці стиснулося і зайняло менший об?єм, а тепер нагрілося і почало розширюватися.

Пам’ятайте, під час карантину ви маєте чудову нагоду покращити свої знання з будь-якого предмета. Головне знаходити щось цікаве для себе та бути позитивно налаштованими.

Дата:

Автор: викладач хімії Харатін В. О.