КЦПТО

euroclub

Паління: мейнстрім чи вбивче захоплення?


Вітаю простих смертних. Сьогодні ми з вами зачепимо тему «Тютюнопаління».

Серед молоді блукає думка, що палити - це модно, престижно і круто. Хлопці чомусь впевнені в тому, що дівчатам подобається, коли парубок палить, хоча звідки взялась така впевненість невідомо.

Проте відомо, що щороку понад 8 млн. людей помирає від недуг, викликаних тютюнопалінням.

Кожен четвертий українець викурює першу цигарку у віці 10 років, а в 13-15 років палить кожен третій.

В Україні близько 9 млн. активних курців, що складають третину всього працездатного населення.

Курець в середньому живе на 14 років менше, аніж людина без цієї шкідливої звички.

То що ж такого містить це найпотужніше плацебо, що призводить до сильної та тривалої залежності?

У кожній цигарці міститься близько 70 хімічних речовин, які є причиною виникнення раку. А ще близько трьох з половиною тисяч шкідливих хімічних сполук і елементів, таких як миш’як, формальдегід, свинець, ціанід водню, оксиди азоту та вуглецю, аміак і багато інших канцерогенних речовин, у тому числі – полоній-210. Також до цигарок додають сечовину (хімічну сполуку, що міститься в сечі) для додаткового аромату.

Така вибухова суміш призводить до того, що палії починають свою дорогу в могилу буквально через півгодини після першого перекуру.

Склероз судин, інфаркт міокарда, інсульт, захворювання артерій серцевого м'яза і мозку, захворювання печінки – далеко не весь перлік хвороб, спричинених палінням.

Любителі нікотину, певне, повинні ще раз замислитися про те, навіщо вони поспішають опинитися серед тих 3 000 нещасних, які кожен день помирають від раку легень.

«Що ж робити» – спитаєте ви? Відповідь банальна – кидати. Для цього є принаймі 5 причин:

Перша – жити довше. Щороку в Україні внаслідок паління помирає 110 тисяч людей.

Друга причина – уникнути небезпечних хвороб. Пухлини, що з’являються внаслідок паління, найчастіше уражають ротову порожнину, гортань, стравохід, трахею, бронхи, легені, шлунок, підшлункову залозу, нирки, товсту кишку, сечовий міхур, шийку матки та спинний мозок. Внаслідок паління також може розвинутись остеопороз, катаракта та сліпота.

Збереження коштів – ще один аргумент, щоб кинути палити. Людина, яка викурює пачку цигарок щодня, щороку витрачає понад 13 тис грн. Відмова від паління – це можливість витрачати кошти на більш потрібні і корисні речі.

Четверта причина – зберегти здоров?я рідних. Пасивне паління також небезпечне. У дорослих, які не палять самі, але вдихають тютюновий дим, виникають серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання.

Покращення зовнішнішнього вигляду та якості життя – п?ята причина. Паління негативно впливає на зовнішній вигляд: шкіра стає сухою, набуває сіруватого кольору, з’являються зморшки. Кінчики пальців та зуби стають жовтуватими. Коли ви кинете палити, ваше дихання стане чистішим, відчуття смаку та запаху покращаться, а займатись фізичними вправами стане легше.

А які причини кинути палити в тебе? Пропоную дати собі чесну відповідь на це запитання.

Я не палю і мені це подобається!

Дата: 29.05.2020

Автор: Олена Шайнюк, практичний психолог