КЦПТО

euroclub

22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття (International Biological Diversity Day)


«Біорізноманіття» - це тканина життя, складовою частиною якої є ми і від якої ми повністю залежимо.
Едвард Вілсон

«Біорізноманіття» - це різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких вони є, різноманіття екосистем.

Організація Об'єднаних Націй оголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття для підвищення розуміння та обізнаності людства з питання біорізноманіття. Цю дату було обрано тому, що 22 травня 1992 року відбулося прийняття тексту Конвенції про біологічне різноманіття.

Міжнародний день збереження біорізноманіття — посідає особливе місце, бо саме в цей день слід замислитися про цілісність і розмаїття світу, в якому ми живемо, і про нашу відповідальність за нього.

Втрата біорізноманіття належить до тих глобальних проблем сучасності, розв’язання яких не можна відкладати на потім. Збереження біорізноманіття має стати повсякденною справою, бо від того, якою мірою кожен із нас усвідомлює, що таке біологічне різноманіття, як зберігати багатющий світ рослин, тварин, мікроорганізмів в усіх складних їхніх взаємозв’язках у професійній роботі та повсякденному житті, залежить і залежатиме добробут кожного з нас.

Кожного року День біорізноманіття має свою тему, що обирається секретаріатом Конвенції.

Цьогорічною темою є гасло «Наші рішення - в природі».

В реаліях, коли глобальне співтовариство вимушене переглянути своє відношення до навколишнього природного середовища, одне є певним: незважаючи на всі наші технологічні досягнення, ми цілком залежні від здорових і різноманітних екосистем для забезпечення себе водою, продуктами харчування, медикаментами, одягом, паливом, енергією та, зрештою, притулком. Гасло «Наші рішення - в природі» підкреслює надію, солідарність та важливість спільної роботи на всіх рівнях для побудови майбутнього життя у гармонії з природою.

2020 рік - це рік випробувань, роздумів, можливостей та рішень. Від кожного з нас очікується, що ми використаємо цей час для підвищення стійкості націй та громад, коли ми одужаємо від пандемії. 2020 рік - це рік, коли, як ніколи, світ може сигналізувати про сильну волю до глобальних дій, які «згорнуть криву» втрати біорізноманіття на користь людям та всьому життю на Землі.

Не залишайтеся байдужими до екологічних проблем 22 травня і Міжнародний день біологічного різноманіття хай буде привід.

Дата: 22.05.2020

Автор: Автор: керівник екологічного клубу «Гармонія»