КЦПТО

euroclub
Зображення недоступне

Підтримка внутрішніх ресурсів


Людині постійно доводиться адаптуватися до змін у суспільстві, однак далеко не кожен уміє застосувати свої ресурси для збереження внутрішнього балансу. Зберігати рівний настрій і внутрішню гармонію дає змогу свідоме підтримання власної психологічної стійкості. Знання внутрішніх ресурсів людини дає їй можливість бути стійкою до стресів, усвідомлено працювати над собою, розкриваючи свій потенціал у нових умовах життя.

Кожна людина володіє життєвими ре¬сурсами, якими може розпоряджатися і забезпе¬чувати певні процеси. Завдяки особистісним ресурсам забезпечують потреби у виживанні, безпеці, комфорті, соціалізації та самореалізації. Іншими словами, зовнішні та внутрішні ресурси людини – це його життєва опора. Ресурси поділя¬ють на власні (внутрішні) та соціальні (зовнішні).

Внутрішні ресурси – це психічно-особистісний потенціал людини, а також навички й характер, які підтримують людей зсередини. Внутрішні ресурси надзвичайно важливі в житті людини, і тому їх слід розвивати, а також використову¬вати для досягнення успіху. До внутрішніх ре¬сурсів людини належить:

  • здоров’я (фізичне і психологічне);
  • характер;
  • інтелектуальні здібності;
  • навички, уміння, досвід;
  • позитивне мислення й емоції;
  • самооцінка й ідентифікація;
  • самовладання;
  • духовність.
Зовнішні ресурси – це ті цінності, які виражають через соціальний статус, зв'язки, матеріальне забезпечення і все інше, що допомагає людині у зовнішньому світі та соціумі.

Для досягнення успіху й гармонії зі світом саме ці внутрішні ресурси людини повинні бути роз¬винені до максимального рівня. Багато фахів¬ців сфери соціальної психології відзначають, що люди, які займаються самовдосконаленням, найчастіше досягають поставлених цілей. У них є можливість контролювати насамперед себе, а вже потім брати під контроль ситуації, що ото¬чують їх. Саме такий алгоритм поведінки є пра¬вильним для впливу на різні соціальні процеси.

Дата: 04.05.2020

Автор: Олена Шайнюк, практичний психолог