КЦПТО

euroclub
Зображення недоступне

Ліси – зелене мереживо планети


21 березня в усьому світі відзначають Міжнародний день лісів (International Day of Forests), який проголошений в грудні 2012 року Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй.

Ліси є загальним надбанням людства. Вони є найбільш біологічною різноманітною екологічною системою всієї суші, в якій мешкає і росте переважна частина наземних видів тварин, комах і різноманітних рослин.

У 2020 році Міжнародний день лісів відзначатиметься під гаслом «Ліси та біорізноманіття. Надто цінно, щоб втратити».

Цікаві факти про ліс

  • У лісах проживає близько 80% світового наземного біорізноманіття.
  • Лісові масиви складаються з понад 60 000 видів дерев.
  • Понад мільярд людей безпосередньо залежить від лісів, як від джерела продовольства, даху над головою, енергетичних ресурсів та прибутку.
  • Генетична різноманітність допомагає лісу протистояти змінам клімату та іншим загрозам.
  • Біорізноманіття знаходиться у великій небезпеці через знеліснення, деградацію лісів і зміни клімату.
  • Стале управління лісами та їх відновлення життєво важливі для людей, біорізноманіття та клімату.

Міжнародний день лісу святкується в день весняного рівнодення в Північній півкулі, що за традицією вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань. Звичайно в Південній півкулі цей день є днем осіннього рівнодення, але в будь-якому випадку даний період є сприятливим для посадки дерев.

21 брезня стартує щорічна акція Держлісагентства України “Майбутнє лісу у твоїх руках”, що триватиме до Дня довкілля.

Посадивши хоча б одне дерево, хоча б раз відчувши той ніжний шепіт лісу, людина назавжди відчуває свою причетність до стану навколишнього середовища.

Не будьте байдужими! Посадіть своє дерево, і нехай росте і квітне воно. І пам’ятайте: підтримавши таку акцію, ви не лише прикрасите власну оселю, а й збагатите планету чистим свіжим повітрям, покращите екологічну ситуацію краю, збережете здоров’я собі і майбутнім поколінням.

Дата: 21.03.2020

Автор: Керівник екологічного клубу «Гармонія»