КЦПТО

euroclub

Під Крутами переміг український дух
Виставка - пам’ять


29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами, який набув для українського народу символічного значення, став прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

Бій тривав кілька годин. У результаті російське військо, зустрівши неочікуваний опір, зазнало значних втрат і зупинилося на кілька днів. Тоді загинув цілий студентський курінь, триста юнаків – цвіт української молоді.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі.

Вони – студенти, курсанти, школярі – виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім’я волі свого народу.

В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це – символ нескореного духу нашої нації. Ті, хто загинув у битві під Крутами назавжди залишаться в нашій пам’яті. Вони полягли, щоб ми сьогодні жили у вільній і незалежній Українській державі.

«Під Крутами переміг український дух» - під такою назвою в бібліотеці організована виставка - пам’ять. Організовуючу виставку, ми мали на меті привернути увагу учнів до самовідданого і жертовного подвигу, який здійснили юнаки під Крутами.

Схиляючись у жалобі перед пам’яттю Героїв Крут, ніколи не забуваймо, що це був молодий цвіт України.

Детальніше ознайомитись з подвигом юних українців вам допоможе віртуальна виставка «За свободу України полягли її сини», яка розміщена на сайті бібліотеки.

Дата: 27.01.2020

Автор: Бібліотекарі