КЦПТО

euroclub

Семінар «Зміни до правопису -2109. Ділові папери»


Здобувати нові знання і досвід – завжди цікаво і пізнавально. Особливо, коли ти не боїшся навчатися і постійно вдосконалюєшся. А якщо ще й в середовищі колег-однодумців, - то це дійсно чудово! Таку можливість отримали викладачі та майстри «Ковельського центру ПТО» у ході семінару, який проходив під гаслом «Нестрашний правопис» 05.12.2019 року. Зі змінами, внесеними до правопису, ознайомила присутніх викладач української мови та літератури Конашук Олена Павлівна, яка зазначила, що новий правопис уже встиг наробити галасу, проте причин для хвилювання немає.

Олена Павлівна представила присутнім майже 30-річну реліквію «Правопису» ще редакції 1993 року і зазначила, що такі зміни були необхідними. Новий правопис – це повернення до традицій, а не «мовна революція» як уже встигли охрестити недоброзичливці, це повернення до органіки. Ми повертаємо до своєї мови те, що було характерним для неї впродовж років.

Зміни в новому правописі незначні і причин для хвилювання немає. Цих змін небагато, це по-суті вкраплення. І можна стверджувати, що правопис навіть спростили.

Для когось слово «проєкт» стало справжнім розривом шаблону, а хтось каже, що зміни недостатньо радикальні. То що ж насправді пропонують у редакції нового правопису, будемо розбиратися.

Присутні переглянули відео, в якому досить доступно було розглянуто нові правила правопису, задавали питання і отримували цікаві та зрозумілі відповіді щодо написання тих чи інших слів.

Сподіваємося, що кожен, хто відвідав семінарське заняття залишився задоволеним

Дата: 05.12.2019

Автор: Викладач української мови та літератури Конашук О.П.