КЦПТО

euroclub

14 жовтня – День захисника Вітчизни, козацтва та тисячолітніх християнських традицій


14 жовтня – значуща дата, яка щорічно переповнює гордістю та хвилюваннями серця мільйонів громадян нашої України.

На 14 жовтня припадає одразу три величних свята День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва. Офіційно цей день є державним вихідним.

14 жовтня стало державним святом з 2015 року.

Вперше День захисника України у 2015 році відсвяткували під гаслом “Сила нескорених”. Президент Петро Порошенко заявив, що саме силу нескорених продемонстрували українські воїни, які відстоюють незалежність та суверенітет України у війні з російським агресором.

Свято виникло на тлі підсилення в суспільстві ідей декомунізації і збройної агресії Росії на Донбасі і в Криму. Президент Петро Порошенко встановив 14 жовтня державним святом своїм Указом від 14 жовтня 2014 року. Водночас він скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, який в СРСР був Днем Радянської армії та військово-морського флоту.

Це свято відзначається 14 жовтня — в день святої Покрови Пречистої Богородиці, одночасно з Днем козацтва, адже козацтво – звитяжна історія і велика гордість нашого народу, душа України, її надія і оберіг, а Божа Матір вважається заступницею і покровителькою Українського козацького війська, яка оберігала і надавала воїнам сил у боротьбі з ворогом.

День захисника України – свято мужності, честі й доблесті, стійкості і шляхетності, свято гідних і сильних чоловіків. В цей день ми з вдячністю та гордістю згадуємо героїчні постаті нашої історії, вшановуємо ветеранів за їх безсмертний подвиг.

14 жовтня День захисника України – свято звитяги українського лицарства, а також день пам’яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся за державний суверенітет України.

Сьогодні я хочу привітати усіх чоловіків та юнаків нашого навчального закладу з прийдешнім святом Днем захисника України і побажати відваги, наснаги, високих досягнень, здійснення заповітних мрій, побільше життєвих і світлих надій! А ще такого довгожданого миру в нашій державі!

Дата: 10.10.2018

Автор: Автор: викладач історії Коншина К.Ю.