КЦПТО

euroclub

Обережно підозрілі та вибухонебезпечні предмети


Учні навчального закладу прослухали лекцію про небезпеку вибухобезпечних знахідки яку провів Ващук Володимир Васильович, завідувач навчально-консультаційного пункту у м.Ковель НМЦ цивільного захисту та БЖД у Волинській області. Інформація була цікава, підтверджувалася прикладами із реальних життєвих ситуацій. Учні ознайомилися із алгоритмом дій на випадок небезпечної знахідки, та виявленням підозрілих предметів в громадських місцях. Також ознайомилися із особливостями і правилами інформування про знахідки. Кожен із присутніх зрозумів, що життя людини залежить від правильних, конкретних і впевнених дій кожного громадянина. Володимир Васильович наголосив що мирне, щасливе життя залежить від нас самих, необхідно уникати байдужого ставлення до навколишніх подій та людей.

Правила поводження з вибухонебезпечними предметами

Під час прогулянок в лісі або в туристичному поході:

1. Ретельно вибирайте місце для багаття. Воно повинно бути на достатній відстані від траншей і окопів, що залишилися з війни.

2. Перед розведенням багаття в радіусі п'яти метрів перевірте грунт на наявність вибухонебезпечних предметів щупом (або лопатою обережно зніміть верхній шар грунту, перекопайте землю на глибину 40-50 см).

3. Користуватися старими багаттями не завжди безпечно. Там можуть виявитися підкинуті військові «трофеї» або такі, що не вибухнули.

4.У жодному випадку не підходьте до знайдених багать, що горять (особливо вночі). В цьому багатті може виявитися предмет, що може вибухнути.

Дії при виявленні вибухонебезпечних предметів:

• при виявленні вибухонебезпечних, схожих на вибухонебезпечні предмети, незнайомих предметів жодним чином не торкатися їх і тим більше не намагатися розібрати, вони можуть вибухнути будь-якої миті;

• негайно повідомити в підрозділ пожежно-рятувальної служби ДСНС України за номером 101, відділок міліції 102, органи місцевої виконавчої влади;

• при виробництві земляних або інших робіт - зупинити роботу.

• до прибуття працівників взяти місце і предмет під нагляд;

• не допускати до місця знахідки інших людей.

Не намагайтеся самостійно знешкодити або перенести предмет схожий на вибуховий пристрій до прибуття співробітників ДСНС чи правоохоронних органів! Пам'ятайте, що це небезпечно для життя Вас і оточуючих!

Практично всі вибухові речовини отруйні, чутливі до механічних дій і нагрівання. Поводження з ними вимагає граничної уваги і обережності!

Пам'ятайте! Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, допущені до цього виду робіт.

Дата: 02.05.2018

Автор: Заступник директора з НВР Антощук О.П.