КЦПТО

euroclub

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів


11 квітня світова громадскість згадує події, які відбувалися в 1945 році. За рішенням Організації Об’єднаних Націй щороку відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів . Саме в цей день в’язні концтабору «Бухенвальд», дізнавшись про наближення союзних військ, підняли озброєне повстання. У таборі в той час знаходилися декілька десятків тисяч ув’язнених з 18 країн Європи. У цому жахливому місці за дев’ять років побувало близько 250 тисяч людей, а загинуло - 50000. У Бухенвальді загинули десятки тисяч невинних: їх вбивали камінням,топили в гною, кастрували, нівечили, морили тяжкою працею та голодом.

11 квітня були також звільнені в’язні фашистського концтабору «Дора», 22 квітня – «Заксенхаузена», 29 квітня – «Дахау», 30 квітня – «Равесбрюка», потім – «Освенцима» і «Майданека», «Маутхаузен» і «Штутгоф».

19 квітня 2018 року в актовій залі ДНЗ «Ковельський центр професійно-технічної освіти» був проведений виховний захід «Фабрика смерті», присвячений Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських концтаборів. Учні 12 групи та класний керівник Самойліч Н.М. наголосили на тому, що на території Німеччини й окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів, гестапівських в’язниць, гетто.. . У 1945 році вийшли на волю 530 тисяч чоловік, близько 250 тисяч із них були колишні радянські громадяни. Загальне число загиблих у німецьких таборах перевищувало 11 мільйонів, багато з інтернованих до смерті піддавалися медичним експериментам. Найбільше присутніх вразив відеофільм «Концтабори» та вірш «Танго смерті» Лариси та Лева Дмитрієвих , який прозвучав криком душі живих свідків.

Здається, так давно це було. Але не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. На жаль, усе менше серед нас ветеранів, які вижили після тортур фашистських концтаборів, але пам’ять про них живе. Головне, щоб це не повторилося, не повторилося ніколи.

Дата: 11.04.18

Автор: Класний керівник 12 групи Н.М.Самойліч