КЦПТО

euroclub
Миколай Чудотворець

Кожна нація, кожен народ,має свої звичаї, що вироблялися протягом багатьох століть і освячені віками. Звичаї народу - це ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому…

Вже стало гарною традицією багатьох століть у нас на Україні, що наші дітки з великим нетерпінням чекають, саме 19 грудня. Діти напередодні свята пишуть листи до Святого Миколая, моляться до нього. У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують - чого більше. В ніч на 19 грудня, до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки. До подарунків прив’язують символічну посріблену різочку – на згадку про те, що колись неслухняних дітей карали нею. Хто він, той святий Миколай, гість з неба, на котрого так чекають діти?

Отож в Ковельському професійному ліцеї ,  група 22 (перукар-модельєр); манікюрник та класний керівник Оніщук С.Д провели виховну годину «Миколай Чудотворець».   Мета заходу: розширити знання  учнів про життя Святого Миколая та на його прикладі виховувати в учнів доброту, чуйність, гуманність та милосердя. Вчити шанувати народні традиції, як духовну окрасу народу. Виховувати повагу до досвіду і мудрості рідного народу, та  інших народів світу. Під час виховної години були використанні мультимедійні засоби та декламувалися вірші по темі.

 Цей день відзначається в пам'ять про реальну людину, Миколая, що жив у другій половині III століття і прославилася своєю добротою до всіх людей. Миколай народився, за переказами, у місті Патари у Лікії (історична область в Малій Азії) в сім'ї благочестивих батьків, відрізнявся любов'ю і співчуттям до людей, допомагав бідним і знедоленим, роздаючи майже всі свої гроші і залишаючи собі лише найнеобхідніше. За лагідність і доброту Миколай здобув величезну любов народу.

Батьки його померли дуже рано. І хоча хлопчикові нічого не бракувало, він жив під опікою родичів, все ж таки відчував нестачу батьківської ласки і любові. Маленький сирота все частіше тікав з багатого будинку до друзів, дітей убогих батьків, котрі жили в темних глиняних хатах і нерідко йшли спати голодними.

Найбільше бідувала родина Петруся. Батько був уже дуже старим і немічним, мати лежала хвора, а сам Петрусь бігав у холод босоніж. Увечері Миколай тихенько, щоб слуги не бачили, побіг до комори, набрав у торбину борошна, налив пляшку олії, набрав повні кишені яблук, відшукав пару теплих панчіх і нові постільці та й сховав усе у велику торбу. Вранці старий батько Петруся знайшов торбу коло свого порогу і не міг натішитися дарунками. А хто це міг зробити і кому дякувати, не знав.

Як сказано в житії Святого Миколая, він здійснив подорож до Єрусалиму. Досягши древнього міста, святитель, зійшовши на Голгофу, віддячив Спасителю і обійшов всі святі місця, поклоняючись і творячи молитву. Є переказ, що під час відвідування святих місць Палестини святитель Миколай захотів одного разу вночі помолитися в храмі, підійшов до дверей, закритих на замок, і двері самі відчинилися, щоб Обранець Божий міг увійти до храму. Повернувшись в Лікію, святий хотів піти від світу в Сіонське помешкання, але Господь сповістив про інший шлях, що чекає його: "Микола, не тут та нива, на якій ти повинен принести очікуваний мною плід. Йди звідси і піди у світ, до людей, щоб прославилося в тобі ім'я моє!". Помер Миколай, доживши до глибокої старості, в 345 році, залишивши після себе світлу пам'ять і величезну вдячність всіх, кому він встиг допомогти своїм благодіянням.

Церква канонізувала Миколая, і в наш час в багатьох будинках моляться цьому святому в горі і радості, а малюки щороку в день Святого Миколая отримують подарунки. Темної зимової ночі з 18 на 19 грудня Святий Миколай сходить із небес до українських малюків, звідки він бачить і знає, як поводяться діти цілий рік. Має він золоті сани з білими золотогривими кіньми, до хати заходить дверми, але часто невидимий, подарунки підкладає завжди під подушку, за винятком хіба тих, які не помістяться. Часто його супроводжують світлокрилі янголята, а недалечко крутяться й чортики, котрі переконують Святого, що вкраїнські діти були геть нечемні, тому не заслуговують на небесні гостинці. А самі рогаті вертихвости тільки й мають на очі, як украсти торбу з дарунками. Проте нічого в них не вийде! Миколай усе знає, та й Ангелки добре пильнують.

У низці країн світу прийнято, щоб до малюків Святий Миколай приходив зі своєю свитою. Його супроводжують двоє ангелів і двоє чортів. Перші мають повідомляти своєму заступнику про хороших дітей, другі ж нашіптують Миколаю про всі провинності малюків. Перемагає завжди добро: ніхто з дітвори не залишається без подарунків.

Дата: 22.12.2016