КЦПТО

euroclub

«Ні, я жива, я вічно буду жити!»


Українська земля породила багатьох письменників і поетів, які не тільки збагатили нашу літературу, але й уславили її серед інших літератур світу.

Одне з найвеличніших імен серед них — ім'я Лесі Українки.

Її мужнiсть, пристраснiсть борця, її стiйкiсть, її непохитнiсть у бiдi,- властивостi, якi вирізняють не лише поезiю, а й життя великої Лесi Українки.

Доля дуже рано навчила Лесю Українку мужності. Вона змушена була змагатися з тяжкою хворобою, що вразила її ще в дитинстві, зробила недосяжною її блискучу музичну кар'єру і мучила поетесу всі подальші роки. Проте оця ще дитяча зневага до фізичного і душевного болю супроводжувала Лесю Українку все її життя.

В честь 145-ї р. від дня народження Лесі Українки 18 лютого в Ковельському професійному ліцеї відбувся тематичний вечір: «Ні,я жива, я буду вічно жити». Метою нашого святкового вечора слід вважати розширення знань учнів про життєвий і творчий шлях Лесі Петрівни Косач та Сергія Мержинського, дослідження  ролі  Лесі, як громадського діяча. Розвивати пам`ять, декламаторські здібності, виховувати в дітей любов до рідної землі, бережливе ставлення до рідної мови.

Підготували та провели захід учні 12 групи «Перукар» (кл. керівник Оніщук С.Д.) з використанням відео та мультимедійних засобів(«Обличчя української історії. Леся Українка», «Неймовірні  історії кохання», «Цікаві факти про письменницю»).

Поезія – це весняний пролісок, який пробивається до сонця, сповіщаючи про прихід  чогось нового, світлого, і наповнюючи душу почуттями любові і віри. І от таким проліском до шанувальників зверталася Марчук Ірина «Давня Весна». Також була представлена одна із перлин творчості поема-феєрія «Лісова пісня» інсценівкою «Мавка і Лукаш» у виконанні Кричко Катерини та Кузьмик Ірини.

У творчості  Лесі Українки були  присутні елементи українського фольклору, оскільки вона зростала на розповідях свого рідного дядька, про чарівний, казковий світ Волинської природи. І прозвучав вірш «Конвалія» у виконання Оніщук Анастасії. На виховній годині прозвучала пісня «Хотіла я б піснею стати…» у виконанні колективу групи № 12.

Крім поезії Лариса Косач займалася малюванням. Учні Ковельського професійного ліцею створили галерею малюнків до поезій Лесі Українки.

На завершення виховної години була проведена вікторина, в якій найактивнішими учасниками: Кричко Катерина та Кузьмик Ірина, за що нагородженні призами (книги).

Літературна спадщина Лесі Українки – органічна і невіддільна складова частина української літератури й культури. Леся Українка – це наша душа, наша совість, наша гордість. Вона була великим будівничим нашого національного духу. Це поетеса, яка йшла сходами гігантів. Вона з’явилася в Україні, як поетеса грандіозного обдарування. Без України не могла бути – бо це доля, яку не вибирають, бо це – Мати, яку як і долю, не вибирають, бо це пісня, яка вічна на землі.

Дата: 18.02.2016

Автор: Оніщук С.Д.
кл. керівник групи № 12