КЦПТО

euroclub

Як на ліцейній сцені Гоголя грають


«Ніч перед Різдвом»

У такий скрутний час, як ми живемо, хотілось зробити подарунок ліцеїстам, адже свята ніхто не відміняв. «Ніч перед Різдвом» – весела, оптимістична вистава. Учні групи № 2 («перукар (перукар-модельєр)» в рамках проведення тижня  оновили, зробили все відповідно до сьогодення, адже потрібно ставитись до всіх подій, які відбуваються, з гумором, з точки зору сьогодення. Всі ми зрозуміли, що чорт не справжній, а характер селищного голови актори намагалися відтворити відповідно до нашого часу. Юні актори старалися, щоб глядачу було цікаво та весело.

Будь-яка постановка так чи інакше має відношення до сьогодення не залежно від того, коли твір був написаний автором. Адже кожен режисер привносить до неї елементи, які актуальні для суспільства в даний час.

Видовищність, забезпечена красивою, емоційно насиченою візуальною картинкою з українськими народними сучасними інтонаціями, виразною грою акторів і соковитим гоголівським гумором.

Так, чи не найбільшу увагу і навіть певну симпатію викликає Чорт (Бегаль Настя ). Цей персонаж є типовим для Гоголя.  Так, і у творах Гоголя, і у виконанні юних акторів чорт постає не грізним ворогом людства, а бісом-невдахою, хитрощі якого завжди закінчуються не на його користь. У «Ночі перед Різдвом» той, наляканий батогом і хрестом, змушений «підвезти» Вакулу (Гаврилюк Аліна) до цариці (Шелест Віта). Не дивно, що ще одним яскравим персонажем є Солоха (Братчун Марія), яка робить у піднебессі різні капості з чортом, потім по черзі ховає у мішки своїх гостей, ще й всіляко заважає Вакулі дістатися Петербурга. Юні актори у виставі зазначили, що «темні сили зла, які штовхають людину на негідні вчинки, є нічим іншим як уособленням людських вад, і лише благодатна сила любові здатна здолати їх». І сила ця не лише в коханні Вакули та Оксани (Маковецька Оксана), а й у фольклорному началі.  Своєрідним обрамленням постанови було звернення до образу Коляди. Взагалі на завершення вистави юні актори заколядували для всіх присутніх у залі,  оскільки це допомагає врівноважити нинішній розхитаний світ, спробувати зберегти його цілісність, зібравши докупи бодай якісь його частинки.

Вистава “Ніч перед Різдвом” у виконанні ліцеїстів  мала величезний успіх у глядачів, яких зібралося повний зал.  

Дата: 13.01.2016