КЦПТО

euroclub

Усний журнал
«Михайло Пилипович Кравчук – гордість Волинського краю»


01.04.2021р. під керівництвом викладача математики Мороз Г.А. у рамках предметного тижня проведений усний журнал «Михайло Пилипович Кравчук – гордість Волинського краю».

Ведучими заходу були учні групи №16 Стоянович Віталій і Дмитрук Валентин, які ознайомили присутніх з біографічними відомостями з життя видатного вченого математика і розповіли про його життєвий шлях, історію його математичних відкриттів та внесок у розвиток науки.

«І може власних же Платонів
І швидких розумом Ньютонів
Волинськая земля рождать…»

Михайло Кравчук – видатний математик, праці якого знає весь світ.

А народився він 27 вересня 1892р. в с.Човниця, що на Волині. Син землеміра. Після закінчення початкової школи вступає в Луцьку гімназію, яку закінчує із золотою медаллю. Михайло Кравчук вражав викладачів гімназії глибокими знаннями, особливо з математики. Юнак відзначався розвинутим почуттям громадського обов'язку, товариської вірності та взаємовиручки.

Пізніше – студент Київського університету Святого Володимира. Блискуче закінчив його. Ще будучи студентом останніх курсів, Михайло почав самостійно писати наукові праці. В селі Саварці, що на Київщині, відкрив першу українську школу і розробив для неї підручник. Михайло Кравчук був поліглотом: коли виступав на симпозіумах в Італії – говорив італійською, у Франції – французькою, Німеччині – німецькою, в Росії – російською. Але в політехніці – читав лекції лише рідною мовою.

Він жив і горів безмірною любов'ю до України і до математики і увесь свій короткий вік працював невпинно й творчо на благо науки, освіти рідного народу. Мозок його працював так напружено, що здавалося не витримає, ось-ось вибухне; увесь він був у постійному науковому пошуку й творчому неспокої. Він – справжній поет формул. Він – педагог за покликанням. Його лекції – це і сила, і безмірна глибочінь, і краса математичної думки. На його лекції ходили, як на свято.

« Моя любов – Україна і математика» - таким було його кредо.

На жаль, на батьківщині мало хто знає, що цей наш співвітчизник першим у світі спроектував комп'ютер, написав перший підручник з математики українською мовою, організував першу в нашій державі шкільну математичну олімпіаду. Завдяки його наставницькій діяльності Сергій Корольов став генеральним конструктором космічних ракетоносіїв, а Архип Люлька – конструктором першого турбореактивного двигуна в СРСР.

Любов до рідної мови та України далася взнаки – тоталітарна влада сфабрикувала обвинувачення в буржуазному націоналізмі. …Тридцяті роки, то страшні роки в нашій історії. Під гусеницями сталінської репресивної машини гинули мільйони людей. Не минула ця доля і академіка Кравчука. Не забули йому української математичної термінології, українського математичного словника, українських підручників. Назвали його ворогом народу, арештували, судили. І слід його загубився на страдницьких дорогах ГУЛАГу. 9 березня 1942 року він помер.

Недовге, але яскраве життя прожив син Волині. Він і зараз живе в своїх працях. …І сіються Кравчукові думи. Німими числами влягаються в студентські конспекти, аби завтра прорости новими ідеями і теоріями.

Дата: 01.04.2021